Valberedningens förberedelser inför höstmötet

tingsratten

Piratpartiets höstmötet 2013 börjar närma sig. I början av oktober samlas alla intresserade piratpartister i cyberrymden för att välja funktionärer, diskutera sakpolitik och fatta olika beslut om partiet och dess verksamhet.

På hösten möte väljs normalt fem styrelseledamöter, revisorer med ersättare och mötespresidium för det kommande vårmötet. Vi behöver också fylla några vakanser då tre styrelseledamöter har ställt sina platser till sitt förfogande: Isabelle Danielsson, Plux Stahre och Stella Papasotiriou.

Vi ska också fastställa vår lista med kandidater i EU-valet. 20 kandidater och fem ersättare ska utses.

Vi i valberedningen ska lämna vårt förslag till Mötespresidiet i slutet av september. Mötespresidiet skickar sen ut kallelse och handlingar till medlemmarna. Då öppnar också mötesplattformen för att ta emot nomineringar från medlemmarna. Dagen innan mötet stängs möjligheten att nominera till de val som ska förrättas under mötet.

Partiets medlemmar har nu flera olika möjligheter att delta i processen:

  • De kan invänta valberedningens förslag och om de inte är nöjda med detta själva nominera motkandidater eller i fallet med EU-listan alternativa listor.
  • De kan föra fram idéer till vilka personer eller vilka typer av kandidater de vill att valberedningen ska nominera i kommentarsfältet här på valberedningens blogg. Vi i valberedningen uppmuntrar ett samtal om nomineringar här.
  • De kan vända sig till valberedningen via epost med sina förslag.
  • De kan vända sig direkt till någon i valberedningen med sina förslag.

De förslag som skickas till oss i valberedningen kommer inte automatiskt att bli förslag på mötet. Vi kommer att se dem som uppslag och beakta dem, men om de inte kommer med i vårt förslag blir dessa kandidater inte nominerade. Vill någon att de ska bli nominerade som motförslag till valberedningens förslag får hen själv göra det när mötesplattformen öppnar för nomineringar.

Den närmaste tiden kommer vi att posta inlägg om de olika valen. Ett inlägg om EU-listan, ett om valet till styrelsen, ett om valet av mötespresidium och ett för revisorsvalet. Detta är dels för att vi vill säga något om vilken sorts personer vi eftersöker, dels för att vi gärna ser att diskussionen om de olika valen sker i varsin tråd.

Det går förstås även bra att maila in frågor, förslag och tankar.

 EDIT

På höstmötet väljs också tre nya ledamöter i valberedningen. Även detta val förbereds av oss i valberedningen, som jag ust fått lära mig i kommentarsfältet. Även detta kommer det upp ett blogginlägg om. 

Kommentarer

Tomas Kronvall skrev

Ni ska även lämna ett förslag till valberedning. Glöm inte bort det.

goranwidham skrev

Ska vi verkligen det? Det brukar vara kutym att valberedningen inte valbereder sig själv.

Tomas Kronvall skrev

Den relevanta stadgeparagrafen:

7.1.3 Valberedningens ledamöter får i sitt förslag inte nominera sig själva, med undantag av valet till valberedning.

Generellt sett, i de föreningar jag varit med i där valberedningen inte valbereder sig själva, brukar det specas vilken instans som gör det istället. Ofta styrelsen.

Vidare:

7.1.1 Valberedningens uppgift är att ta fram förslag på personer till de val som förrättas på medlemsmöte.

och

4.9.2 På höstmötet behandlas endast följande punkter:
(…)
12. Val av kommande års valberedning
(…)

Val till valberedningen är onekligen ett val som förrättas på medlemsmöte.